Un conte fantàsTIC (o l’ús de la pissarra digital a l’hora del conte)

 

Este artículo es en catalán. Si quiere traducirlo puede utilizar herramientas web como ésta: http://www.softcatala.org/traductor/

Joan Ramon Molero i Yll. Pare d’un alumne de P3 del CEIP Jacint Verdaguer (Castelldefels)

11/01/2010

Aquest curs 2009-2010 el nostre fill Jan ha començat P3 al CEIP Jacint Verdaguer, de Castelldefels. Aquest centre educatiu públic ha estat pioner en la incorporació de les noves tecnologies a l’aula, fruit de l’esforç dels membres de la comunitat educativa en defensar i portar a terme un projecte d’autonomia de centre. Aquest petit gran detall sobre les TIC serà un dels elements claus per aquesta experiència.

D’altra banda, un grup de mares del centre han continuat una gran tasca iniciada l’any passat com és obrir un cop a la setmana la biblioteca del centre. Però no es conformen només amb obrir, sinó que a la seva contribució també promouen tot un conjunt d’activitats de lleure (com ara manualitats, lectures de conte, …) per dinamitzar aquest servei, i fer més atractiva l’estona a tots els possibles usuaris. És a dir, el col·lectiu de nenes i nens de P3 a 6è de l’escola i els seus mares i pares.

Així doncs la nostra proposta de l’hora del conte familiar volia ser una contribució a les activitats ofertes al llarg del curs i també volia anar més enllà… i no quedar-se senzillament en un conte més explicat per un pare o mare a un collectiu de noies i nois.

En el nostre cas volien fer una cosa on no només un dels pares explicava el conte si no que el seu ajudant era el seu fill, sobretot alhora de fer sortir i moure titelles. Però també hi havia una innovació tecnològica aprofitant les magnífiques instal·lacions i recursos de l’escola: l’ús d’una pissarra digital interactiva per mostrar tots els escenaris on es desenvolupava les diferents accions del conte.

El conte triat va ser “The Knight and the Dragon”, un conte de Tomie de Paola en llengua anglesa, que nosaltres vàrem traduir i adaptar. Vàrem ser força fidels al fil argumental de la narració però també vàrem aprofitar per afegir-hi elements de collita pròpia. Entre els afegits cal mencionar una diapositiva dirigida als més grandets i pares i mares, doncs estaven explicats els valors que s’havien anat tractant al llarg del conte. També hi havia una clara referència al bestiari popular doncs el dia de la representació va ser el dijous 3 desembre i ho vàrem aprofitar com a preludi i anunci de la Festa Major d’Hivern de la nostra ciutat, Castelldefels.

L’assistència a l’activitat va estar al voltant de la cinquantena de persones, uns 35-40 infants i la resta adults (entre mares, pares, avis i altres familiars i professors del centre). Com que l’espai de la biblioteca és una mica petit i no està equipat tecnològicament amb una PDI l’activitat es va desenvolupar a l’aula de P3 (també anomenada de les Marietes).

Objectius:

1. Entretenir a menuts i grans
2. Aprofitar el conte per transmetre valors
3. Fer ús dels recursos tecnològics del centre fora de l’horari escolar
4. Familiaritzar els participants amb elements de la Festa Major de Castelldefels

Valoració:

L’activitat va ser molt exitosa i tothom va quedar molt content (assistents, centre i nosaltres mateixos)

Observacions:

1. Hi ha un post en el bloc del meu fill, podeu accedir amb el següent enllaç:
http://enjanpetitbloggeja.blogspot.com/2009/12/exit-total-en-lhora-del-conte-familiar.html

2. Tenim fotos de l’activitat.
http://enjanpetitbloggeja.blogspot.com/2009/12/visita-inesperada-la-biblio-de-la-meva.html

3. Altres posts del bloc amb referències a les activitats de la biblioteca
http://enjanpetitbloggeja.blogspot.com/2009/11/propera-estacio-hora-del-conte-familiar.html
http://enjanpetitbloggeja.blogspot.com/2009/11/tarda-de-papiroflxia-la-biblio-de.html

Categorias:

Publicado en:

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: